Az angol örökség
Ma már nincs igazi kocsma darts tábla nélkül

Biztos jele, hogy jó helyen járunk, ha a kocsma falán itt-ott már omladozik a vakolat és tûszúrásnyi felületeken a szomszédba is átlátni a célt tévesztett dobónyilak nyomán. Ilyen helyen lehet csak igazán darts-ozni. Egyre többen hódolnak azonban már e szenvedélynek otthonukban is, sot számos gyerekszoba és néhány munkahelyi pihenőszoba feltétlen kelléke a három kis pikádó valamint a pepitára rácsozott tábla.
Eredete szerint a fegyverekhez kötődik a kis nyilacska története. Minden jel szerint nagyobb, legalábbis sebzésre alkalmas társai helyettesítésére találták ki a britek, szórakozáshoz és gyakorláshoz. Hatszáz évvel ezelott datálódtak azok a dokumentumok, amelyek bizonyítják, hogy ekkor már Angliában és Franciaországban is játszottak darts-ot. Itt persze nem versenynaptárakra és klublistákra kell gondolni. Ilyen pontos feljegyzések csak késobb keletkeztek, amikor 1976-ban megalakult a Darts Világszövetség (WDF). Ez volt az az év, amikor rohamos fejlodésnek indult a sportág, és egyre több versenyt hirdettek darts-játékosok számára.
 

 

A szabályok, amiket a WDF rögzített, a XIX. században alakultak ki, és azóta sem változtak jelentosen. A játék különbözo stílusai viszont a technika fejlodésével folyamatosan bővültek. Az 1800-as években senki nem sejthette, hogy egyszer majd egy elektromos érzékelokkel és kijelzovel felszerelt alkalmatosságra múanyag hegyűés tollú nyilakkal fognak dobálni az ezredforduló "íjászai".

Ennek ellenére ma ez a softdarts-nak nevezett irányzat igencsak elterjedt, hiszen gyorsabb, pörgosebb játékmenetet biztosít, és senkit nem fenyeget az a veszély, hogy ellenfelének pikádói halálos sebet ejtenek lapocka-tájékon, miközben békésen szedegeti a táblából saját nyilait. A klasszikus "steel darts"-nak nevezett stílusban a kemény, az eloírás szerint kizárólag dél-afrikai szizálkenderbol készült célfelületbe nem lehet csak úgy, akármivel beletalálni. Itt már fémhegyű nyilakra van szükség. Digitális vagy sem, a tábla mindenképpen húsz mezõre van osztva.

 
Ezek mindegyike más-más pontértékkel bír.Vannak ezenkívül olyan mezõk is,amelyek külön szimpatikusak.Ezeket eltalálva kétszer vagy háromszor annyi pontot kaphatunk, mint amennyi a mellettük fekvõ mezõért járna.
 
A játék menetére rengeteg változat létezik. A kedvelt "301-es" és "501-es" meccsek lényege, hogy 301 illetve 501 induló pontszámunkat minél hamarabb nullára redukáljuk. Ezeken kívül leginkább a krikett nevû stílus a legelterjedtebb: ebben a variációban a legnagyobb értéku mezõket kell egymás után háromszor eltalálni.
Aki elõször hoz össze ilyen sorozatot, az lesz a gyõztes. Jó játékos abból válik, aki pontos, koncentrál, jól taktikázik és az angolokra oly' jellemzõ hidegvérrel tûri a vereséget. ...Persze az sem hátrány, ha egyszerûen hosszú a karunk.